• Badrumsrenoveringar
  • Behörig för våtrum
  • Badrum
Free Joomla Template by HostMonster Reviews

Kakel

Det klassiska materialet för kakel, fajans, har sitt ursprung i de väggplattor i glaserat tegel som tillverkades i Assyrien från omkring 1000 f. Kr. och senare i Babylonien, Egypten och Persien. Läs mer!

Klinkers

Klinker är en bränd keramisk platta av stengods eller flintgods som används för beklädnad av företrädesvis golv, men även väggar, terrassgolv, utvändiga trappor och badrum. Läs mer!

Fasad

Fasad är en arkitektonisk term för en yttersida, ofta framsidan, på en byggnad. En fasad måste vara synlig utifrån, så en husvägg som står mot nästa hus kan inte kallas fasad. Ordet kan också beteckna en ritning som visar fasaderna på en byggnad. Läs mer!

Rengöring väggar

Rengöring av keramiska väggar

Rengöring

Beklädnader med kakelplattor eller glaserade klinkerplattor rengörs i första hand med vatten, eventuellt med neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel – diskmedel eller ”Allrengöring”. Vid kraftig nedsmutsning används i första hand mekanisk bearbetning med skursvamp eller skurborste kompletterat med alkaliskt rengöringsmedel – ”Allrengöring”. Speciell uppmärksamhet bör ägnas åt fogarna som smutsas lättast beroende på porositeten. Eventuella mjukfogar bör ofta torkas rena så att smuts inte fastnar i fogmaterialet. Kalkavlagringar, som bildats av kalkhaltigt vatten, avlägsnas enklast med svagt surt rengöringsmedel, t.ex. utspädd ättiksyra (ättiksprit). Fogarna vattenmättas före tvättningen. Observera att vissa kakelplattor kan ha glasyrer eller speciella dekorer som inte tål mekanisk bearbetning och kan vara känsliga för starkt sura rengöringsmedel. Kontrollera med leverantören före rengöring av sådana plattor. Avsluta all rengöring med att noga skölja med rent vatten och mjuk svamp. Torka med torr trasa.

 

Byggkeramikrådet ©